Virtueel leren: nooit meer anders! Of toch?

Tekst en fotografie door: Brenda Slagter

De pandemie heeft ons niet alleen massaal aan het online werken gebracht: ook leren en ontwikkelen zijn we in grote getale virtueel gaan doen. Hoe hebben we dat ervaren? En wat is de effectiviteit daar nu echt van? De afgelopen weken ben ik op onderzoek gegaan na gesprekken met L&D specialisten die zich met corporate leren bezig houden.  

23 jaar geleden studeerde ik als Onderwijskundige af op het meten van rendement van leren en rondde dit jaar de training Certified ROI Professional af bij ROI Institute Europe. Het thema houdt me dus al lang bezig. Daarnaast hoorde ik een aarzeling bij L&D specialisten: zijn we nu eigenlijk wel goed bezig, nu we alles versneld online ‘gooien’?

Ger Driesen (Learning Innovation Leader bij aNewSpring) gaf begin vorig jaar in een sessie die ik faciliteerde al aan dat we veel ‘transporteerden’ (lees: materiaal en werkvormen dat uit offline trajecten kwam online beschikbaar maken). Er was echter ook een noodzaak om te ‘transformeren’: het aanpassen van designs, inhoud en materiaal op het online leren. Mijn onderwijskundig instinct zegt dat er nu misschien wel in uren meer geleerd wordt dan voorheen (in elk geval virtueel), maar dat het niet altijd effectief is. Leerdoelstellingen worden mogelijk wel behaald (áls design en inhoud bij elkaar kloppen): maar wordt het geleerde ook echt toegepast in de praktijk? Is er echt ondersteuning van leidinggevende en collega? En wat is de impact op de business?

Onderzoek

Tijd dus voor onderzoek en een goed gesprek met gelijkgestemden. Samen met Klaas Toes (CEO van ROI Institute Europe) en Gooiconsult bereid ik een webinar voor dat we voor Develhub-leden organiseren. Het is echter ook voor niet-leden mogelijk om aan te sluiten en op die manier kennis te maken met dit netwerk voor HRD- en L&D-professionals.

Sluit je aan op 18 mei, van 10.00-11.30 uur? Je kunt je inschrijven via deze link: brenda.slagter@bsoriginal.nl.

Ruim 70 deelnemers gingen je al voor dus voel je welkom!

Poll

En of je aansluit of niet: ik heb een verzoek aan je. Nergens vonden we actuele data rondom het rendement van online en hybride leren. Zelfs niet bij gerenommeerde instituten zoals het CBS. En dus halen we de data zelf op, in samenwerking met ROI Institute en Gooiconsult. Ben jij L&D specialist en houd je je structureel bezig binnen een organisatie met leren en ontwikkelen? Vul dan onze polls in op onze LinkedIn-pagina. De resultaten presenteren we tijdens het webinar en nemen we op in het artikel dat we schrijven op basis van ons onderzoek. Fijn dus als je bijdraagt!

Meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact op met Brenda Slagter of Klaas Toes.

Publicatie datum artikel:  20 april 2021.

ROI Institute Europe gaat vanaf 1 maart 2023 verder onder de naam Navigator. Bezoek de website voor meer informatie over de dienstverlening van Navigator: www.nvgtr.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.