GOOI Afternoon
Donderdag 19 april 2018
Huize Voordaan l Groenekan
Tijdens de Gooi Afternoon gaven we met klanten en relaties op verrassende wijze vorm aan Eigenaarschap. Vanuit diverse invalshoeken en samen met twee gastsprekers; Dennis Gebbink van Only Friends en Kathelijn Bakker, Manager Talent Development & Recruitment bij Coppa en Executive Coach & Trainer, belichtten we dit actuele onderwerp. Want eigenaarschap vind je overal terug. Op school en op kantoor, privé en zakelijk, op de werkvloer en in de top. Met zijn wrap-up comedy verzorgde Harry Glotzbach op deze warme dag een luchtige afsluiting!
Via 5 workshops konden bezoekers van de Gooi Afternoon zich verdiepen in eigenaarschap. Aan hen de keuze waar ze zich die middag op wilden richten:
Tijdens de workshop Leading Self namen 6 deelnemers eigenaarschap over hun eigen coachvraag. Eerst bedachten ze een belangrijke vraag of dilemma waarop ze een antwoord wilden hebben. Door daarna elke 45 seconden een nieuwe vraag te beantwoorden, kregen ze inzicht in hun vraag en coachten zij zichzelf naar een concrete actie.
Ondanks de korte tijd per vraag, verbaasden ze zichzelf door een praktisch uitvoerbaar resultaat te behalen. Kleine stap, grote impact: dat past heel goed in de filosofie van Gooiconsult van inspire, impact & improve!
Leading Others & Ownership…. Hoe kan het toch dat je met de beste intenties probeert om eigenaarschap te delegeren en iedere keer “schiet” dit weer jouw richting op? Rondom deze vraag hebben we met een enthousiaste groep HR/MD-ers gekeken naar wat je ondanks je beste intenties misschien gewoon niet zo handig doet. Het Multiplier gedachtegoed omschrijft dit als Accidental Diminishers. Denk daarbij aan bijvoorbeeld The Idea Guy… vol ideeën. Spuit die het liefst ook de hele dag. Heeft de intentie om mensen te enthousiasmeren en de boel in beweging te brengen. En toch… is het voor anderen het zoveelste idee…. denken ze zelf eigenlijk niet meer na, etc. Beste intenties met dus een ongewenst effect.
Daarnaast hebben we het principe van ontleren toegepast. Wat kun je misschien gewoon beter even NIET meer doen? Denk daarbij o.a. aan het principe van jouw “holding tank”. Je hebt de ideeën nog wel maar je houdt ze gewoon even voor jezelf tot het goede moment komt.
Deze en vele ideeën werden gegenereerd in 25 minuten tijd. Voor iedereen smaakte het naar meer.
Met een groep van 10 is er samen gekeken naar waar de deelnemers voelen dat zij echt eigenaarschap hebben en waar juist helemaal niet. Dat is met elkaar gedeeld en was mooi en herkenbaar om van elkaar te horen.
Daarna is de groep in groepjes van twee uit elkaar gegaan en hebben we elkaar uitgevraagd op welke actie zij diezelfde dag of de dag erop konden ondernemen om meer eigenschap te krijgen over het onderwerp waar ze minder eigenaarschap ervaren binnen de context van teams.
Er was geen tijd meer om de bevindingen met elkaar te delen maar iedereen was geanimeerd met elkaar in gesprek.
Met 9 HR professionals is onderzocht op welke wijze eigenaarschap leeft en versterkt kan worden in hun organisaties. Bij een positiebepaling van de organisaties (veel–weinig) geven de meeste deelnemers aan dat hun organisatie laag scoort op eigenaarschap. Redenen: de techniek of het proces staan centraal, wordt niet op gestuurd. Wat kunnen we praktisch te doen om eigenaarschap te versterken:
• Aanwakkeren van lokale lichtpuntjes door mensen een platform te bieden, collega’s in contact te brengen met deze afdeling, te ‘besmetten’ met de ideeën rondom eigenaarschap door bijv. voorlopers presentaties te laten geven.
• Leidinggevenden zijn cruciaal, als mogelijkmakers of remmers. Eigenaarschap begint bij hen. Dus agendeer eigenaarschap op management platforms, maak inzichtelijk dat eigenaarschap effect heeft op performance, maak eigenaarschap onderdeel van ontwikkelprogramma’s voor leidinggevenden.
• Maak eigenaarschap zichtbaar in de fysieke werkomgeving. Voorbeelden zijn dat bij call centre van KLM (Signific) teams en afdelingen een eigen ‘hang out’ plek hebben en die zelf hebben ingericht met een fotowand en attributen (palmbomen). Dat hoeft niet veel te kosten: Gemeente Oss heeft een brainstorm ruimte in laten richten door vrijwilligers met een paar potten verf en de inrichting verkregen door een zoektocht bij kringloopwinkels.
Hoe kan ik Eigenaarschap tonen als niet duidelijk is wat ik kan doen om bij te dragen aan de resultaten van de afdeling / organisatie? Ik weet best dat ik mij klantgericht moet gedragen als ik wil bijdragen aan een hogere NPS… maar wat is klantgericht binnen mijn afdeling, in mijn functie precies? En heb ik wel dezelfde definitie als mijn collega’s? Als je weet wat de richting is van de organisatie, maak dan ook concreet wat je van mensen verwacht.
10 deelnemers hebben ervaren hoe wij (Gooiconsult en ROI Institute Europe) organisaties helpen om de vertaling te maken van Business impact naar Performance. Met behulp van drie concrete vragen hebben zij de strategie van de organisatie vertaald naar hun gedrag in de praktijk. Opbrengst was dat deelnemers inzicht kregen in wat zij beter/meer/anders kunnen doen in de praktijk om bij te dragen aan de resultaten van de organisatie.
Hoe uit eigenaarschap zich in jouw organisatie? Samen met vakgenoten beleefden, experimenteerden en ontdekten we hoe eigenaarschap kan bijdragen aan de performance, zowel op persoonlijk als op business niveau.
13.30 – 14.00 | Ontvangst & Aanmelden |
14.00 – 14.15 | Welkom |
14.15 – 16.30 | Dennis Gebbink (Sportclub Only Friends) – Reflectie – Interactieve keynote Kathelijn Bakker (Coppa) – Break – Eigenaarschap Experience |
16.30 – 17.00 | Afsluiting met Harry Glotzbach en borrel |
Wil je meer informatie over eigenaarschap binnen jouw organisatie? Neem contact op met Rick de Rijk, vul het contactformulier in of bel naar 0346 745 500.