De 8 L&D tips: omdenken in crisistijd

De 8 L&D tips: omdenken in crisistijd

Het Coronavirus grijpt om zich heen en de bijbehorende maatregelen nodigen ons uit om anders te denken. Onder het motto ‘Never waste a good crisis’ hebben wij als Gooiconsult en ROI Institute Europe een Top 8 samengesteld om anders te kijken naar L&D. Welke tip pak jij op?

Tip 1. Lopende verplichtingen omdenken

Stel: je hebt verplichtingen met een leverancier/ opleidingspartner en de annuleringsafspraken geven geen ruimte om onder de kosten uit te komen. Wat zou er gebeuren als je de opleidingspartner uitdaagt om in deze tijd andere waarde te leveren? In digitaal opzicht bijvoorbeeld. Of om juist plannen en strategieën te ontwikkelen om met de situatie om te gaan en het te zien als kans? Kijk, denk en creëer samen!

Tip 2. Uit het zicht maar in beeld

Als je medewerkers of teams “gedwongen” thuis moeten zitten heeft dat voor- en nadelen. Wat zou je juist nu kunnen verbeteren met jouw team wat eigenlijk al lang op je verlanglijstje stond? Meer digitaal werken ligt voor de hand. Maar misschien is ook het structureel afstemmen en doorgeven van informatie mogelijk. Met thuiswerkers een digitale stand-up in de ochtend en de middag om de professionele band te versterken en te voorkomen dat je dubbel werk doet? Daag elkaar uit en benut wat er al is!

Tip 3. L&D clean-up

In het werk van L&D heb je te maken met zowel complexiteit als met ingewikkeldheid. Met complexiteit omdat dingen samenhangen en met ingewikkeldheid omdat sommige leer- en ontwikkeloplossingen nu eenmaal taai en ingewikkeld zijn. Wat als je deze tijd benut om die twee zaken van elkaar te scheiden. Wat moet je aanpakken als mayonaise? Dat is complex omdat je ingrediënten bij elkaar gooit, wat anders wordt en daarna krijg je het niet meer uit elkaar. En wat moet je aanpakken om een Boeing 737 in elkaar te zetten? Dat is ingewikkeld. Maar als je nauwgezet en planmatig versimpeld en opknipt kun je een eind komen. Als je het proces omkeert heb je weer de originele onderdelen. Wat pak jij aan en hoe?

Tip 4. Partnering testen

Je werkt dagelijks met veel partijen en stakeholders. Iedereen met zijn eigen belang. Wat betekent dit nu het samenwerken of sparren minder gaat of lastig wordt? Dat je nu minder kunt uitvoeren? Andere zaken moet aanpakken? Wie bekent kleur. Wie blijft er in de buurt. Wie wil jou helpen om nog een stap verder te komen? Partners in good and bad times!

Tip 5. Slim ontwerpen en uitvoeren

Het vak van leren en ontwikkelen kent een groot risico: omdat iedereen ‘leren’ heeft ervaren is de perceptie dat iedereen deskundig is. En dat is maar ten dele waar. Leren is een vak op zichzelf. In L&D kun je jezelf onderscheiden door met oplossingen te komen waar anderen nog niet aan gedacht hebben. Denk daarbij aan:

 1. Digitale oplossingen
 2. Werkplek oplossingen
 3. Critical moment oplossingen
 4. Large scale oplossingen (ook digitaal 😊)
 5. 1-op-1 oplossingen
 6. Zelfwerk oplossingen

In de uitvoering van bovenstaande mogelijkheden wordt vaak gekozen voor grootse en meeslepende aanpakken en dito budgetten. Wat als je nu eens underground gaat en bij een kleine groep met een klein budget start? Als je de waarde of het succes inzichtelijk maakt en de ambassadeurs benut…. zou het zich zomaar snel kunnen verspreiden.

Tip 6. Meer mogelijk met je mindset

L&D oplossingen hebben vaak als kenmerk dat ze een bepaalde vorm van veiligheid nodig hebben, dat er reflectie nodig is, dat iedereen het op zijn eigen manier moet verwerken. Zeker, maar wat was jouw grootste leerervaring? Meestal iets wat je niet had gepland, niet helemaal veilig was en soms zelfs kostbaar of schadelijk? Je kunt het bijna nooit fout doen. Je hebt het namelijk of goed of… je hebt ervan geleerd. Wat zou er gebeuren als je met deze mindset bij meetings aanschuift? Dat je op momenten dat stretch en stress op de loer liggen jezelf erin gooit? Doen!

Tip 7. Executie-stilte verzilveren

Leiden de Corona-maatregelen bij jou ook tot minder of andere uitvoering? Tot afname van plannen en organiseren en tot minder oplossen van problemen? Als je ruimte hebt in je agenda, benut deze tijd eens anders:

 • Organiseer met meerdere mensen meer nadenktijd en tijd om zaken af te maken die je toch nog wilde doen.
 • Gebruik de tijd om meer te weten te komen. Stuur eens een survey of een 360-graden scan uit, verzamel meer data zodat je jouw ontwerpen, aanpakken en rapportages verder kunt professionaliseren.

Tip 8. De waarde van leren aantonen

In 2013 hebben wij ons eerste boek geschreven met als titel ‘De waarde van leren’. Het is namelijk écht mogelijk om die waarde aan te tonen door:

 • Het leren te koppelen aan het gewenste gedrag en de gewenste verandering of strategie.
 • Vooraf en achteraf te meten of deze waarde ook wordt gerealiseerd.
 • Vooraf een businesscase te maken of de investering de moeite waard is (forecasting ROI).
 • Infographics, presentaties en rapporten op te leveren zodat die gelezen kunnen worden op de plek waar ook de besluiten worden genomen.

Na het lezen van deze tips een keertje brainstormen? Of heb je vragen of misschien wel een tip die hier tussen hoort? Laat het weten! Neem contact op via deze website of stuur ons een email.

Nog meer goede tips en nieuwtjes ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.