Multiplier leiders halen het beste uit hun mensen

Multipliers zijn leiders die hun kennis en inzicht gebruiken om de intelligentie en capaciteiten van hun mensen te laten groeien. Als zij aanwezig zijn, ontstaan nieuwe ideeën en worden problemen opgelost. Medewerkers met een Multiplier leider dragen zelf verantwoordelijkheid voor die dingen waar ze van nature het grootste talent voor hebben. Hiermee ontstaat het beste resultaat.

Kenmerken van een Multiplier

  • Gebruikt al het beschikbare talent en verdubbelt de productiviteit

  • Maakt gebruik van tot tweemaal de beschikbare intelligentie

  • Realiseert een cultuur waarin nieuwe ideeen tot bloei komen

Multipliers maakt je bewust van Accidental diminishers

Liz Wiseman quotes

“Multipliers aren’t “feel-good” managers. They look into people and find capability, and they want to access all of it. They utilize people to their fullest. They see a lot, so they expect a lot.”

“When leaders teach, they invest in their people’s ability to solve and avoid problems in the future.”

“The Diminisher is an Empire Builder. The Multiplier is a Talent Magnet.”

“Don’t just identify the problem; find a solution.”

Welke gedrag laat jij het meest zien?

Doe de Quick Scan Multipliers

De Quick Scan Multipliers is een snelle manier om inzicht te krijgen in jouw gedrag ten opzichte van Multipliers. Hiervoor hebben we samen met ROI Institute Europe een vragen samengesteld. Nieuwsgierig? Doe de scan en ontdek direct meer hoe jij meer impact kunt maken als leidinggevende of manager.

Heb je naar aanleiding van de uitkomst vragen? Of wil je dit vertalen naar jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

5 tips van Multiplier specialist Liz Wiseman

Hoe haal je het béste uit een team? Geef je medewerkers meer ruimte en controle, aldus multiplier-specialist Liz Wiseman. Misschien heeft u wel eens een leidinggevende gehad waar u uw uiterste best voor deed. Van wie u nieuwe uitdagingen kreeg. Waarover u zegt: ‘Daar deed ik alles voor!’. Liz Wiseman (@LizWiseman) noemt dergelijke managers ‘Multipliers’: managers die het beste uit hun team weten te halen. In haar boek ‘Multipliers, voor managers die 2x meer uit hun team willen halen’ schrijft ze samen met Greg McKeown hoe je zelf zo’n manager kunt worden.

  1. Wees een ‘talentmagneet’: Beschouw mensen niet als een hulpmiddel. In plaats daarvan zet u mensen in om hun talent te ontwikkelen.
  2. Creëer een bruisende werkomgeving: Geef mensen controle over hun eigen presteren: jij geeft ruimte aan je medewerkers, in ruil voor hun beste inzet.
  3. Bied uitdagingen: een multiplier daagt mensen uit: samen zoeken zij een oplossing voor een probleem dat relevant is voor ieder van hen.
  4. Ga de discussie aan over beslissingen: Je krijgt de beste beslissingen wanneer je je team uitdaagt om hun mening te geven en een tegengesteld standpunt in te nemen.
  5. Deel verantwoordelijkheden: geef mensen verantwoordelijkheid en duidelijkheid over hun rol.

Het talent van mensen (in jouw organisatie) optimaal benutten?

Met dit eBook maak je in het kort kennis met de vijf disciplines van Multipliers. Een makkelijk te implementeren leiderschapsconcept om nieuwe uitdagingen aan te gaan met en in jouw organisatie. Na het lezen nieuwsgierig geworden naar het Multipliers effect? Of wil je weten hoe je dit bewezen concept het beste in kunt zetten voor jouw organisatie? Bel of mail met Rick de Rijk, Senior Adviseur (06-22 67 74 22).

Onze aanpak voor Leiderschap

Voor leiderschapstrajecten kijken we altijd eerst naar de business issues die in de organisatie verbeterd moeten worden en waar leiderschapsontwikkeling een versneller in kan zijn. Dan kijken we naar de performance van de leiders. Hoe is de verhouding tussen hem of haar en de collega’s? Is er hiërarchie of juist niet? Wordt er verantwoordelijkheid gegeven of worden de touwtjes strak aangetrokken?

Gezamenlijk definiëren we een taal om de gewenste performance, het gewenste leiderschapsgedrag vast te stellen. Individueel kijken we naar iedere leider afzonderlijk. Gezamenlijk naar de thema’s die het meest helpen om de leiderschapsontwikkeling te stimuleren en altijd met de focus op de business. Leiderschap & business. Wij verbinden, ontwikkelen en realiseren impact.

Ik help je graag verder

Gooiconsult helpt op eigen wijze bij het ontwikkelen van mensen en organisaties. De vraagstukken zijn divers. Kijk ook via de logo’s hieronder naar praktijkvoorbeelden bij onze klanten.

Wil je weten wat we specifiek voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van Leiderschap? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.

Rick de Rijk (owner, senior advisor) via 0346 745 500.

Het Multipliers boek

Het Multipliers concept is gebaseerd op het boek ‘Multipliers, how the best leaders make everyone smarter’ van Liz Wiseman. Liz Wiseman heeft onderzoek gedaan onder 150 vooraanstaande leiders waarbij zij keek naar de eigenschappen die de leiders die het allerbeste uit hun mensen weten te halen (Multipliers) onderscheiden van leiders die juist het potentieel van hun mensen verkleinen (Diminishers).

Gooiconsult en ABN AMRO leveren bijdrage aan tweede Multipliers boek

Na vele ervaringen met Multipliers leiderschap in de praktijk besloot Liz Wiseman dat het nodig was het boek te updaten. En zo kwam er in 2018 een herziene en uitgebreide tweede editie. Gooiconsult is heel trots om hier samen met ABN AMRO een bijdrage aan te hebben geleverd. Bij onze klant ABN AMRO hebben leidinggevenden een Multipliers training gevolgd en is het concept in hun dagelijkse manier van leiding geven geïntegreerd.

Multipliers-Book-wiseman

“Multipliers was a great start, but it wasn’t the whole story.”

Liz Wiseman | Auteur Multipliers

Meer over Multipliers

Tvoo
infographic-Multipliers
How the best leaders make everyone smarter