Unieke vakopleiding voor leidinggevenden bij Alliander: “Leidinggeven is een werkwoord”

Bart Alliander
Bart Alliander

Unieke vakopleiding voor leidinggevenden bij Alliander: “Leidinggeven is een werkwoord”

Leidinggeven is een vak

Moet je een geboren leider zijn om leiding te kunnen geven? Alliander ziet leidinggeven niet als aangeboren talent, maar als een werkwoord én een vak waarin je je kunt ontwikkelen: het vakmanschap van leidinggeven. Hiermee faciliteert Alliander leidinggevenden om duurzaam – met plezier en impact – eigenaarschap te nemen voor de positie die zij hebben als leidinggevende. Omdat ‘iedere collega een goede leidinggevende verdient’.

Alliander heeft in samenwerking met Gooiconsult een unieke vakopleiding ontwikkeld, voor twee groepen leidinggevenden:

  1. Leiders van collega’s
  2. Leiders van leiders

 

Een aanpak die werkt
Zoals bij vakopleidingen voor teamleden vaak certificaten of PE punten worden verstrekt als bewijs van bekwaamheid in je vak, zo wil Alliander ook leidinggevenden een échte vakopleiding bieden. Als je nieuw bent in je functie als leidinggevende, dan is één van deze vakopleidingen ‘verplicht’ om zo een stevig fundament te ontwikkelen in de kwaliteit van leidinggeven bij Alliander.

In deze driedelige videopodcastserie gaat Bart Mom (Regisseur Cultuur en Leiderschap bij Alliander) in op de uitdagingen waar Alliander voor staat en waarom een eigen, unieke vakopleiding voor leidinggevenden hierin zo cruciaal is.

Deel 1: Introductie, uitdagingen en de aanleiding tot programma ontwerp.

In deel 1 vertelt Bart over de specifieke uitdagingen waarmee leidinggevenden van Alliander worden geconfronteerd en het belang van de rol van leidinggevenden voor het succes van de organisatie. Daarnaast licht hij de keuze toe om een eigen, unieke vakopleiding voor leidinggeven in te richten.

Deel 2: Het programma ontwerp concreet maken.

In deel 2 gaat Bart dieper in op het concrete ontwerp van de programma’s. Een exclusief kijkje achter de schermen van de ontwikkeling van de vakopleidingen. Hoe is de inhoud van de trainingen samengesteld en welke innovatieve methodieken en technieken worden gebruikt? Welke thema’s en vaardigheden staan centraal?

Deel 3: Het resultaat.

In deel 3 wordt aandacht besteed aan het belang van concrete en meetbare impact van de vakopleidingen. Hoe meet Alliander  straks of leidinggevenden daadwerkelijk beter zijn gaan presteren? Onderwerpen als retentie, ziekteverzuim, teamperformance en OGSM resultaten passeren de revue. Hoe wordt vanuit het motto van Alliander: ‘Iedere collega verdient een goede leidinggevende’ gekeken naar verplichte of vrijblijvende deelname?

Bij Gooiconsult zijn we trots dat we samen met Alliander deze vakopleiding mogen vormgeven. Een programma dat écht toegesneden is op de specifieke context van Alliander. Met deze videopodcasts willen we graag iedereen inspireren die geïnteresseerd is in leiderschapsontwikkeling en organisatiegroei.

Wil je weten hoe je een programma ontwikkelt rond de specifieke leiderschapsuitdagingen binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met Rick de Rijk en ontdek hoe we samen bouwen aan een toekomst waarin leiders met vertrouwen, competentie en compassie hun rol vervullen en een positieve impact maken op de hele organisatie.

Spreek een Expert.

Leiderschap in jouw organisatie duurzaam ontwikkelen? Bespreek je ambities met Rick!

Gerelateerde artikelen

helpend en niet helpend gedrag

Bij leiderschapsontwikkeling maken wij onderscheid tussen helpend gedrag en niet-helpend gedrag. Helpend gedrag is het gedrag wat we graag bij het leiderschap in de organisatie zien. Niet-helpend gedrag is gedrag wat, ondanks dat het vaak met de beste intenties wordt getoond, niet helpt maar waar men zich meestal niet bewust van is. Omdat niet-helpend gedrag de effectiviteit van het leiderschap negatief beïnvloedt, besteden wij in onze leiderschapsprogramma’s ook aandacht aan het “ontleren” van niet-helpend gedrag en vergroten we zo de effectiviteit van het programma.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.