Gooiconsult Groep en Professor Maria Tims van de VU Amsterdam bundelen krachten

Maria tims
Maria tims

Gooiconsult Groep en Professor Maria Tims van de VU Amsterdam bundelen krachten

“Wetenschap en bedrijfsleven versterken elkaar”

Als Gooiconsult Groep zijn we trots op onze nieuwe samenwerking met  Professor Maria Tims, hoogleraar Future of Workdesign aan de VU Amsterdam. Maria Tims richt zich met haar vakgroep op onderzoek naar de veranderende aard van werk door sociale, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, en hoe werknemers en werkgevers hiermee omgaan.

twan bijsterveld

Twan Bijsterveld, partner bij Gooiconsult Groep, vertelt: “We hebben Maria Tims een paar jaar geleden ontmoet tijdens een ontwikkelprogramma voor ABN Amro. Haar team onderzocht de succesfactoren voor zelforganiserende teams, terwijl wij de Talent- en ontwikkelscans verzorgden om de impact van skill coaching te meten. De combinatie van onze data met het onderzoek van de VU leverde waardevolle inzichten op voor onze klanten. We kijken ernaar uit om deze samenwerking verder uit te bouwen.”

Professor Tims voegt toe: “Deze samenwerking biedt een unieke kans om onze onderzoeken beter af te stemmen op de praktijk. Door direct contact met organisaties kunnen we onze kennis over onderwerpen zoals medewerkersmotivatie, verzuim, gezondheid en teamwork direct toepassen. Dit zorgt ervoor dat onze onderzoeken nog relevanter worden voor de vraagstukken die leven binnen organisaties.”

maria tims
rick de rijk

“Wij zoeken altijd naar manieren om onze klanten nog beter te ondersteunen en onze eigen kennis te verrijken,” zegt Rick de Rijk, partner bij Gooiconsult Groep. “Voor Gooiconsult en Navigator is de samenwerking met Maria en haar vakgroep van onschatbare waarde. Het stelt ons in staat om onze expertisegebieden zoals Leiderschapsontwikkeling, Teamontwikkeling, Sales en People Analytics te onderbouwen en verrijken met een nog beter wetenschappelijk fundament. Door onze eigen data te combineren met wetenschappelijke inzichten, kunnen we nog concretere inzichten bieden aan onze klanten. We zijn ervan overtuigd dat deze nauwe samenwerking tussen wetenschap en praktijk leidt tot nog impactvollere programma’s.”

Gerelateerde artikelen

helpend en niet helpend gedrag

Bij leiderschapsontwikkeling maken wij onderscheid tussen helpend gedrag en niet-helpend gedrag. Helpend gedrag is het gedrag wat we graag bij het leiderschap in de organisatie zien. Niet-helpend gedrag is gedrag wat, ondanks dat het vaak met de beste intenties wordt getoond, niet helpt maar waar men zich meestal niet bewust van is. Omdat niet-helpend gedrag de effectiviteit van het leiderschap negatief beïnvloedt, besteden wij in onze leiderschapsprogramma’s ook aandacht aan het “ontleren” van niet-helpend gedrag en vergroten we zo de effectiviteit van het programma.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.