Effectief samenwerken in teams met 5 tips van expert Victor Burger

effectief samenwerken met Victor Burger
effectief samenwerken met Victor Burger

Effectief samenwerken in teams met 5 tips van expert Victor Burger

Kennis van- en passie voor leren en ontwikkelen, dat is wat ons bindt bij Gooiconsult. Onze kennis delen we graag met jou. Vandaag is Victor Burger  (programmaleider, adviseur en trainer ) aan het woord. Op basis van jarenlange ervaring met het ontwikkelen van teams deelt hij 5 praktische tips.

‘Werkgedrag is een sociaal fenomeen dat sterk beïnvloed wordt door onze directe collega’s. Met elkaar bepaal je bewust en onbewust wat de echte resultaten zijn, hoe we met elkaar omgaan en welk talent we gebruiken. Daarom zijn teams vaak het juiste systeem om mee aan de slag te gaan.  Je zou ook kunnen zeggen dat team ontwikkeling een sterke motor is voor organisatie ontwikkeling’.

Lees hieronder de tips van Victor. Wil je meer weten over onze visie op teamontwikkeling en onze aanpak van teamtrajecten? Download dan onze whitepaper “Succes is een teamprestatie”.

Wie is Victor?

Victor voert al ruim 25 jaar met ongelooflijk veel plezier trajecten uit waarbij leren, veranderen en resultaat centraal staan. In de kern is Victor geïnteresseerd in hoe systemen werken. Individuele mensen, teams, afdelingen of de gehele organisatie als systeem. Met mijn collega’s mensen en organisaties ontwikkelen en versterken, dat vindt hij leuke puzzels.

Tip 1 – Stop met BILA’S!

Ik zeg altijd tegen leidinggevenden: stop met BILA’s als je wilt dat je team zijn werk doet. Bila’s zijn nuttig. Maar wanneer je veel BILA’s houdt, stuur je een team aan als een groep individuen en gebruik je de kracht van het team niet. En het kost je bovendien heel veel tijd. Tijd die je ook aan het team als geheel kunt besteden. Zet een deel van de BILA’s om in teamoverleggen. Op die manier is het hele team aangehaakt bij het geheel en op de hoogte van waar ieder teamlid dagelijks mee bezig is. Het nodigt ook uit om elkaar te helpen en van elkaar te leren.

Tip 2 – Teamtraject starten? Dan wel met het hele team!

Een goed  teamtraject start met een team intake met het gehele team. Ga dus niet op voorhand een programma maken met een select aantal mensen of met de leidinggevende alleen. (Alleen als het team niet meer on speaking terms is kan dat zinvol zijn). Een team intake met het hele team zorgt ervoor dat het team vanaf het begin eigenaarschap kan nemen voor het team traject. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen heeft alles te maken met beslissingen kunnen nemen. Het is belangrijk dat het team de vrijheid heeft om besluiten te kunnen nemen, en dat het programma een co-productie is van het team (waar de leidinggevende onderdeel van is) en de facilitator.

Tip 3 – Onderzoek de oorzaak van spanning

Als er iets niet goed gaat in een team, uit zich dat vaak in spanning en gedoe tussen teamleden. Spanning tussen teamleden kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn. Het kan zijn dat teamleden elkaar niet liggen of een conflict hebben. Maar het kan ook zijn dat de koers van het team (wat het team te bereiken heeft, in OGSM termen objectives, goals en strategieën) verschillend wordt geïnterpreteerd en teamleden elkaar daarom in de haren zitten. Onderzoek de oorzaak van spanning. En als die spanning wordt veroorzaakt door een onduidelijke koers, dan hoef je dus  niet met mediaton aan de slag, maar met de koers.

Tip 4 – Maak nieuwe rituelen

De pandemie verduidelijkt wat al langer speelde, namelijk dat samenwerken in teams aan het veranderen is. We werken steeds meer op afstand. De toekomst is hybride. Hybride werken maakt teamsamenwerking complexer. Daarom is van belang om als team na te denken over de inrichting van je team. Hoe je bijvoorbeeld ook op afstand verbonden blijft. In dit proces wordt het belang van team rituelen vaak onderschat. Team rituelen geven structuur, betekenis en maken het verschil. Er zijn talloze voorbeelden van teamrituelen. Maandelijkse team borrels en wekelijkse stand ups zijn onderhand wel bekend. Een team had ELMO uit Sesamstraat geïntroduceerd, als teken dat de discussie verzandde (Everybody Lets Move On). Dan werd de pop erbij gehaald. Of een teamleider die 1 keer per jaar met zijn team buiten kantoor op het gras gaat picknicken, om eens uitgebreid te  horen hoe het nu echt gaat met iedereen. Of een CEO die maandelijks een informele VLOG maakt, hoe zij  de veranderingen ervaart. Gebruik je creativiteit om rituelen met je team op te bouwen rond terugkerende gebeurtenissen. Hoe vier je verjaardagen, hoe ga je om met nieuwe mensen, hoe neem je afscheid van teamleden, hoe beloon je uitzonderlijke prestaties, hoe leer je van bloopers, etc.

Hybride samenwerken

Tip 5 – Ga beeldhouwen

We zijn onze vakantie deze zomer begonnen met een beeldhouw weekend in de Ardennen. Ik vond het opvallend inspirerend om met een groep aan hetzelfde te werken. Ieder aan zijn eigen beeldje, maar tegelijkertijd werkt het enorm verbindend doordat je hetzelfde doet. Je leert samen iets nieuws, treedt samen buiten de gebaande paden en gaat samen buiten de comfort zone. Zo leer je elkaar beter kennen en ontdek je andere kanten van elkaar. Ondanks dat iedereen eigenlijk voor zichzelf werkt, gebeurt er ook iets in de groep. Zonder veel te spreken ontstaat er een gevoel van nabijheid. We denken altijd dat we alleen met elkaar in contact zijn als we verbaal met elkaar communiceren, maar dat is helemaal niet waar. Je kan ook door hetzelfde te ervaren en in dezelfde ruimte te zijn een gedeelde ervaring creëren die enorm verbindend werkt.

Beeldhouwen

Wil je naar aanleiding van dit artikel vrijblijvend sparren over het onderwerp teams? Neem gerust contact op met Victor Burger.

Wil je meer weten over onze visie op teamontwikkeling en onze aanpak van teamtrajecten? Vraag dan hier vrijblijvend onze nieuwe whitepaper “Succes is een teamprestatie” aan

Gerelateerde artikelen

helpend en niet helpend gedrag

Bij leiderschapsontwikkeling maken wij onderscheid tussen helpend gedrag en niet-helpend gedrag. Helpend gedrag is het gedrag wat we graag bij het leiderschap in de organisatie zien. Niet-helpend gedrag is gedrag wat, ondanks dat het vaak met de beste intenties wordt getoond, niet helpt maar waar men zich meestal niet bewust van is. Omdat niet-helpend gedrag de effectiviteit van het leiderschap negatief beïnvloedt, besteden wij in onze leiderschapsprogramma’s ook aandacht aan het “ontleren” van niet-helpend gedrag en vergroten we zo de effectiviteit van het programma.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.